Het volgende concert is op

Geen gebeurtenissen gevonden

Inloggen voor leden

Wachtwoord vergeten? Gebruikersnaam vergeten?

Vooruitblik concert 24 juni

Candide SuiteOp 24 juni zal QHarmony samen met Philharmonie Gelre in de Boskapel te Nijmegen een prachtig zomerprogramma laten horen. Voor QHarmony zal het muzikale hoogtepunt de Candide Suite worden. Wilt u alvast wat meer weten over het concert? Lees dan hieronder dan het verhaal achter dit stuk!

‘Candide suite’ is gecomponeerd door Leonard Bernstein, die ook bekend is van de muziek van ‘West Side Story’. De muziek is onderdeel van de operette ‘Candide’, die in 1956 op Broadway in première ging en ‘Candide’ is gebaseerd is op de roman van Voltaire (‘Candide, ou l’optimisme’), geschreven in 1759.  
Voltaire schreef de roman ‘Candide’ als satire op de ideeën van de filosoof Leibniz, die een erg optimistische levensvisie had.  

Candide is een jonge, zachtaardige, onnozele hals die woont op het kasteel van baron Thunder-Ten-Thronck, waar hij samen met Cunégonde (de dochter van de baron en Candides geliefde) en haar broer de lessen volgt van professor Pangloss. Omdat hij Cunégonde zoent, wordt Candide uit het kasteel verbannen en gaat hij ronddwalen. Hij beleeft samen met professor Pangloss avonturen die hem naar verschillende landen zoals Nederland, Portugal, Suriname, Eldorado, Frankrijk en Turkije brengen. Ze ontmoeten op hun reis voortdurend mensen die de meest vreselijke dingen hebben meegemaakt. Maar ook henzelf blijft maar weinig bespaard. Telkens weer herhaalt de optimistische professor Pangloss dat het toch het beste van alle mogelijke werelden is. Candide wordt gedurende het verhaal steeds wijzer en ziet in dat de professor ongelijk heeft.

De personages in het verhaal staan model voor o.a. de filosoof Leibniz (Pangloss), Adam (Candide), Eva (Cunégonde), de Bijbelse slang (Pangloss) en God (de baron).

Het meest bekende liedje uit de operette, in operataal een coloratuuraria, is ‘Glitter And Be Gay’, gezongen door een vrouwelijke sopraan, die Cunégonde personifieert. Zij zingt dat ze haar ongeluk moet verbergen door gelach en vrolijkheid te tonen, terwijl ze zich dansend omringd met juwelen.

In het muziekstuk horen we eerst de optimistische visie van Professor Pangloss: we leven in ‘The Best Of All Possible Worlds’. Nadat Candide is verbannen, wordt het kasteel waar Pangloss en Cunégonde wonen aangevallen in het stuk ‘Westphalia Choral and Battle Scene’. In ‘Auto da Fey’ wordt de Spaanse Inquisitie op een satirische manier bezongen en ‘Glitter and be Gay’ gaat, zoals hierboven vermeld, over het verbergen van al het ongeluk dat Candide en zijn reisgenoten bevalt. Op het einde strijken Candide en zijn reisgenoten neer in een uithoek van de wereld waarin Candide concludeert dat je enkel je best kunt doen om je eigen tuin te laten groeien: je hebt geen invloed op wat je overkomt en je kunt enkel je best doen en hard werken. Dit wordt vertaald in de finale ‘Make our Garden Grow’.

Opname van Candide Suite